Altomhaar

Hårvækst efter Telogen Effluvium

Telogen effluvium er en af de mest almindelige typer af hårtab og det er som regel midlertidigt. Det viser sig som diffus udtynding på hele hovedbunden (håret på toppen af hovedet har dog tendens til at udtyndes mere, end det gør i siderne og bagtil), og er resultatet af en ændring i hårets normale vækstcyklus. Men hvor lang tid det tager for dit hår (og dit liv) at komme tilbage til normalen igen, vil variere afhængigt af en række forskellige faktorer.

Er du nogensinde blevet fortalt at du ikke skal bekymre dig om at du får tyndere hår, fordi det bare er en fase? Der er masser af faser i et menneskes liv, hvor visse begivenheder kan udløse overdreven fældning, så måske er det en udbredt misforståelse, at hårtab ikke er værd at bekymre sig om. Telogen effluvium er en af de mest almindelige typer af hårtab og det er som regel midlertidigt. Det viser sig som diffus udtynding på hele hovedbunden (håret på toppen af hovedet har dog tendens til at udtyndes mere, end det gør i siderne og bagtil), og er resultatet af en ændring i hårets normale vækstcyklus. Men hvor lang tid det tager for dit hår (og dit liv) at komme tilbage til normalen igen, vil variere afhængigt af en række forskellige faktorer.

Hvad er årsagen?

På grund af hårvækstens cyklus, vil du typisk ikke mærke noget til øget fældning eller hårtab, før omkring tre måneder efter den udløsende begivenhed. Dette kan gøre det vanskeligt at afgøre hvad årsagen var og om dit hårtab vil fortsætte. Medicinsk set, bør du se genvækst indenfor omkring tre måneder, men det kan tage op til et helt år eller fortsætte med at fælde hvis selve årsagen ikke er behandlet. Typiske begivenheder, der forårsager midlertidigt hårtab omfatter fødsel (er typisk årsag til tyndt hår hos kvinder), et dødsfald i familien, planlægning af et bryllup, en afskedigelse fra jobbet - enhver begivenhed, der påfører fysisk eller følelsesmæssigt stress kan ændre dine hormonalniveauer og påvirke hårets vækstcyklus. Andre påvirkninger kan være medicin eller sygdom, vægttab, dårlig ernæring eller polycystisk ovariesyndrom. Hvis du kan finde på årsagen og tage kontrol over problemet, bør din hårsituationen korrigere sig selv inden for tre til seks måneder.

Hvorfor tager det så lang tid?

Under håret livscyklus, er de fleste hår i vækststadiet og kun omkring hundrede hår falder af hver dag, i takt med at de når frem til hvilefasen (telogen). Når en bestemt begivenhed udløser telogen effluvium, er en større del af hårene i hvilefasen og fældning er derfor mere end normalt. Telogen fasen varer omkring tre måneder, før hårene kommer i vækstfasen (anagen) igen. Sporadisk hårvækst bør dog ske i de fleste telogen effluvium patienter inden for højest et år.

Kan jeg gøre noget for at håret vokser hurtigere?

Det bedste du kan gøre er at fjerne årsagen til problemet og skabe optimale forhold for at fremme en sund hårvækst. Spis fødevarer til sundt hår og undgå de livsstilsfaktorer der kan bidrage til hårtab. Nogle mennesker søger hjælp når der er gået tre måneder, hvis der virkelig ikke er sket nogen ændring eller opbremsning af hårtabet. Nogle mennesker kan endda gå op til 6 måneder uden at se nogen genvækst. I disse tilfælde bør du søge professionel hjælp. Kosttilskud såsom f.eks. TRX2 der stimulerer sund hårvækst, kan hjælpe i nogle tilfælde, men de fleste foretrækker at se en hårtabsspecialist eller læge. De kender rutinen og symptomerne og vil være i stand til at afgøre, hvad der forårsager dit hårtab, selvom du måske troede at du allerede havde fastlagt årsagen. Du kan muligvis have en genetisk disposition til hårtab og telogen effluvium er i dette tilfælde en forløber for pletvist hårtab hos både mænd og kvinder. I nogle tilfælde kan en hovedbundslidelse eller betændelse dog behandles og du kan opleve fornyet vækst igen.

Uanset hvad, bør du opsøge hjælp hvis du er nervøs eller i tvivl om hvad årsagen er og om det kan behandles. Måske har du brug for behandling eller måske har dine venner og familie rent faktisk ret i, at der ikke er noget at bekymre sig om.