Altomhaar

Laserterapi mod hårtab

Laserlys genereret af lavt strømforbrug (koldt) er for nylig kommet i brug som en ikke-kirurgisk hårrestaureringsbehandling af pletvist hårtab. Håndholdte "kamme" eller "børster" med laserudstyr kan fås til privatbrug i hjemmet. Større "hætter" eller "hjelme" bruges i hårtabsklinikker. Bliv klogere på laser mod hårtab her

Kold laser: En nyere medicinsk behandling af pletvist hårtab

Laserlys genereret af lavt strømforbrug (koldt) er for nylig kommet i brug som en ikke-kirurgisk hårrestaureringsbehandling af pletvist hårtab. Håndholdte "kamme" eller "børster" med laserudstyr kan fås til privatbrug i hjemmet. Større "hætter" eller "hjelme" bruges i hårtabsklinikker.

Laserlys er ikke godkendt eller anbefalet til behandling af hårtab, hvis årsagen til hårtabet er ukendt. Hvis du er i tvivl om årsagen til dit hårtab og om du taber håret forårsaget af androgen alopeci, bør du se en læge eller hårtabsspecialist for at få udført en passende undersøgelse og stillet en diagnose, før du bruger en laser.

Brugen af lasere til medicinske formål, er dog ikke nyt. Lasere har været i brug til medicinske formål i mange år og fysikken, kemien og biologien af laserlys mod humant væv er meget veldokumenteret. Medicinske anvendelser spænder fra kirurgi ved hjælp af høj-drevne lasere til væv reparation. Anvendelse af laserlys som terapi til behandling af arveligt hårtab er et nyere skud på stammen.

Den "kolde" laser, der anvendes som terapi til behandling af androgen alopeci leverer hvad der kaldes LLLT (Low-Level Laser Therapy). LLLT lasere kaldes "kolde”, fordi deres lys absorberes af vævet, men ikke opvarmer målvævet som det sker med lasere, der anvendes til at skære og omforme væv.

Mekanikken bag en laser

Laseren er et apparat der producerer og udsender lys i en meget specifik bølgelængde og styrke (watt). Specificiteten (kohærens) i bølgelængden er hvad der gør lasere unikke. Bølgelængden (farve) af laserlys og watt er udvalgt til det specifikke formål der skal udføres. Således er lasere, der udsender smalle bølgelængder af grøn, rød, infrarød, osv. udvalgt og parret med passende watt til specifikke formål. Det laserlys, der anvendes til behandling af pletvist hårtab er synligt rødt lys med bølgelængde på 630-670 nanometer og lav styrke(watt).

LLLT til genopbygning af hår: Sådan fungerer det

Samspillet mellem laserlys og levende væv er defineret som fotobiologi. Fotobiologi kan inddeles i laser-vævsreaktioner defineret som fotokemi og fotofysik. Dette er stimulering af kemiske eller fysiske reaktioner med laserlys. Brugen af lys af en bølgelængde til medicinske formål er defineret som lysbehandling.

Så hvorfor er synligt rødt lys i det snævre spektrum af 630-670 nanometer og lavt strømforbrug afgørende for behandling af pletvist hårtab? Svaret er: fordi rødt lys i det smalle spektrum ved lav effekt absorberes af hårsækmolekylerne, hvilket er vigtigt for at stimulere hårvækst eller genvækst. Absorption af lys ved hårsækkenes molekyler er afgørende for den biologiske reaktion, der skal stimuleres i molekylerne. Hvis lyset ikke absorberes, vil der ikke opstå en fotobiologisk reaktion.

En utilsigtet observation hos mus i et laboratoriet i 1967 førte til opdagelsen af, at synligt rødt laserlys stimulerer hårvækst. En ungarsk videnskabsmand undersøgte effekten af laserlys til behandling af hudkræft og bemærkede at håret voksede tilbage hurtigere på huden hos barberede mus, som blev behandlet med synligt rødt laserlys.

Forskning har desuden vist, at synligt rødt laserlys i 630-670 nanometer spektret absorberes af et intracellulært enzym (cytochrom c). Fotobiologiske reaktioner stimuleret i cytochrom c sender signaler gennem celler i hårsækken, stimulerer øget genaktivitet, giver nedsat apoptose (gen-reguleret celledød) og andre ændringer, der forbedrer celleaktivitet og overlevelse af håret.

LLLT stimulerer ikke hårvækst hos alle personer. Hvis intracellulære molekyler er i stand til at absorbere laserlys, eller ude af stand til at tage passende hensyn til absorberet lys, vil ingen stimulering af hårvækst forekomme.

Erfaringerne har vist, at stimulering af hårvækst af LLLT er mere tilbøjelige til at opstå, når hårtab er minimal til moderat og mindre sandsynligt når hårtabet er større og / eller mere langvarigt.

Hårtabsspecialister der anvender LLLT som behandlingsform for en patients pletvise hårtab har ofte bemærket, at LLLT er mere effektiv, når den anvendes i forbindelse med andre medicinske behandlinger, såsom minoxidil eller finasterid. Nogle hårtabsspecialister har rapporteret, at LLLT kan øge hårvækst og reducere inflammation efter hårtransplantation.

LLLT er en engangsbehandling af pletvist hårtab. Som med alle andre medicinske behandlinger, skal behandlingen gentages med mellemrum for at opretholde resultaterne. Hårtransplantation er den eneste permanente engangsbehandling af pletvist hårtab.

LLLT enheder

Håndholdt LLLT udstyr til brug i hjemmet markedsføres til den enkelte forbruger. Større LLLT enheder bruges i hårtabsklinikker.

Eksempler på håndholdte LLLT udstyr til brug i hjemmet er:

HairMax Advanced 7 laserkam har tænder som en kam og indlejrede lasere, der leverer laserlys til hovedbunden imens kammen systematisk deler håret. Denne enhed har 7 laserlys og anvender batterier.

HairMax Lux 9 laserkammen benytter samme teknologi som den foregående, men har hele 9 laserlys, hvilket gør behandlingerne hurtigere. Denne model har desuden en praktisk ladestation, så man ikke skal bekymre sig om batterier.

HairMax Professional 12 er den nyeste laserkam fra HairMax. Den har hele 12 laserlys, et tidløst design og kommer også med en ladestation.

HairMax laserkamme er blevet godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) til markedsføring som enheder til behandling af androgen alopeci.

LLLT, der anvendes på hårtabsklinikker er i form af hætter - lidt ligesom en varmehjelm hos en frisør.

Er du i tvivl om LLLT passer til behandling af dit tilfælde af hårtab, så tag en snak med din læge eller en hårtabsspecialist, som kan guide dig i den rigtige retning.